Novosti

Umjetnost u Frapi: „Close to my dreams“ izložba Petra Lichtenberga

U razdoblju od 01. srpnja do 31. srpnja svi posjetitelji Rogoznice i Marine Frapa mogu uživati u bogatoj umjetničkoj izložbi češkog umjetnika Petra Lichtenberga.

Naziv izložbe „Close to my dreams“ ima posebno značenje za umjetnika. Naime, Petr tvrdi da svatko od nas ima svoje snove koji nam se čine daleki i neostvarivi. Tako je Petr imao dva sna-kao dijete sanjao je da je svaki dan na moru iako je njegov rodni grad Chrudim u Češkoj gdje je i odrastao udaljen kilometrima od mora. Drugi san je bio da se bavi slikanjem i da jednoga dana netko prepozna njegov rad i da dobije priznanje. Sada su mu se snovi i ispunili- nalazi se na moru u predivnoj Rogoznici i ima izložbu u najljepšoj hrvatskoj marini Marini Frapa.

Petr za sebe kaže da je umjetnik amater iako njegova dosadašnja priznanja i nagrade u umjetnosti nam tvrde upravo suprotno. Od 42. godine života je započeo sa slikanjem a njegov umjetnički rad, iako amaterski kako nam sam tvrdi,je u jako kratkome razdoblju dobio brojna priznanja i pažnju javnosti.

Posebno ističemo osvojeno drugo mjesto na Međunarodnom natjecanju osam europskih država -European Art Awards 2016. gdje je stručni žiri izabirao najbolja umjetnička djela među čak njih 240. Umjetnik je dobio i nagradu i u svojoj državi-Artfest 2017.

Profesionalna zajednica najčešće povezuje Petrov umjetnički izričaj sa prikazivanjem realnosti, pa čak fotorealnosti. Glavni motivi su kapljice vode i valovi što se savršeno uklapa u ambijent i nautičku priču Marine Frapa.