Novosti

Međunarodni dan žena u Marini Frapa

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i gospodarskoga rasta. Potaknute lošim uvjetima rada i niskim plaćama, žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Idućih godina demonstracije su se nastavljale na isti datum.

Jedna od nepoznatijih bila je 1908. godine kad je 15 tisuća žena marširalo kroz New York i tražilo bolje uvjete rada i pravo glasa.

1911. Međunarodni dan žena obilježilo je već preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Međunarodni dan žena danas je globalni dan kojim se slave društvena, kulturna, ekonomska i politička dostignuća žena i ukazuje se važnost za jednakošću i ravnopravnošću spolova.

Od 2016. godine u Hrvatskoj se Dan žena obilježava prosvjednom manifestacijom Noćni marš. Noćni marš tradicionalno se održava u večernjim satima 8. ožujka. Prvih godina se održavao samo u Zagrebu, a od 2019. godine i u drugim hrvatskim gradovima. Jedan od razloga odabira večernjeg termina je želja organizatorica prenijeti poruku kako žene imaju pravo na svaki javni prostor i u svako doba dana ili noći bez da strahuju za svoju sigurnost.

Proslavite s nama Međunarodni dan žena u Restoranu Ancora, 08. ožujka, i uživajte u pomno odabranom jelovniku, mesnom ili ribljem, u 4 slijeda i uključenim pićem dobrodošlice – prosecco s bobičatim voćem.

Rezervacije na: +385 022 55 99 00