Važne informacije za nautičare u RH

Informacije za nautičare koji plove Hrvatskom stranom Jadranskog mora.

Prilikom uplovljavanja u unutarnje morske vode i teritorijalno more Republike Hrvatske zapovjednik plovila je dužan uploviti najkraćim putem u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet radi obavljanja granične kontrole te ishoditi vinjetu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi.

Luke otvorene za međunarodni promet u Republici Hrvatskoj su: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša-Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Korčula, Vela Luka, Ubli (Lastovo), Ploče, Metković i Dubrovnik. Sezonski (od 1. travnja do 31. listopada) su otvorene i ove luke za međunarodni promet: ACI marina Umag, Novigrad (Istra), Sali, Božava, Primošten-Kremik, Stari Grad (otok Hvar), Hvar (luka), Vis (luka), Komiža, Cavtat.

Vinjeta je oznaka kojom se dokazuje prijava dolaska, ispunjenje uvjeta za plovidbu u Republici Hrvatskoj te plaćanje naknade za sigurnost plovidbe, svjetlarinu, pomorsku informativnu kartu i upravnu pristojbu. Rok valjanosti vinjete jest od dana izdavanja do kraja tekuće godine. Vinjetu mora imati plovilo čija je dužina 3 metra ili veća, kao i plovilo dužine manje od 3 metra čija je ukupnu snaga porivnih strojeva 5 kW ili veća. Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju dužinu.

Lučka kapetanija ili ispostava izdaje vinjetu na temelju dokumentacije koju je zapovjednik plovila dužan priložiti:

  1. Popis posade i putnika
  2. Dokaz da je plovilo sposobno za plovidbu
  3. Dokaz da je osoba koja zapovijeda plovilom sposobna upravljati plovilom
  4. Dokaz o osiguranju
  5. Dokaz o vlasništvu plovila odnosno punomoć

Boravišna pristojba plaća se u prostorijama lučke kapetanije ili ispostave u paušalnom iznosu za vremenska razdoblja od 3 dana, 8 dana, 15 dana, 30 dana, 90 dana i 1 godinu. Račun za plaćenu boravišnu pristojbu uvijek se mora nalaziti na plovilu, a zapovjednik plovila dužan ga je predočiti ovlaštenoj osobi na njezin zahtjev. Ministarstvo turizma pripremilo je kratku informativnu brošuru za nautičare na 6 jezika. Brošura sadrži glavne informacije u vezi s plaćanjem boravišne pristojbe te tablicu s iznosima naknada za boravišnu pristojbu.

Prije napuštanja hrvatskih teritorijalnih voda kapetan plovila mora:

  • proći graničnu kontrolu u jednoj od luka ulaska za međunarodni promet u Republici Hrvatskoj
  • ovjeriti Popis posade i Popis gostiju

Aplikacija Nautički informacijski servis (nIS) namijenjena je zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima, kupačima i drugim osobama koji provode vrijeme uz obalu i na moru. Aplikacija je izrađena u višejezičnoj inačici na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku.

Dodatne informacije: